Čo prezrádza riedka stolica ?

Sponzorovaný obsah

Čo vám prezradí vôňa, farba a tvar stolice?

poruchy trávenia, trávenie, zápcha zažívacie choroby hnačka. Je to chúlostivá, každodenná téma, pretože v dobrých prípadoch črevá denne signalizujú svoje črevné pohyby. Je zrejmé, že sa nemusíte vôbec pozerať na produkt s nevrlými očami, ale niektoré základné znalosti vám pomôžu zostať informovaní, keď potrebujete navštíviť lekára. Pomôžeme Vám porozumieť čo je čierna stolica, žltá stolicači zelená stolica alebo hlien v stolici.

Čo je to normálna stolica?

Čo je to normálna stolica? Váži 100 – 250, ale môže byť až 500 g. Spotrebitelia mnohých rastlinných vlákien, a teda aj vegetariánov, produkujú viac. Je to dobre formovaná, homogénna hmota, zvyčajne v tvare valca, ktorá je dobre tvarovaná. Vytvrdzuje to jedlo bohaté na bielkoviny, zjemnené uhľohydrátmi. Jeho tvar a konzistencia sú v zásade určené obsahom vody, ktorý je 65 až 75 percent.
Ďalších 25 percent našej stravy tvoria nestráviteľné zložky (rastlinné vlákna, celulóza), epitelové bunky z črevnej sliznice, žlčové farbivo (stericobilín), tráviace a žľazové sekréty, mastné kyseliny, asi 9 percent.

Dobrý odborník – či už je to dobre diagnostikovaný lekár alebo skúsený a zainteresovaný laik – sa môže veľa dozvedieť o tom, aké jedlo konzumoval a aký zdravotný stav skonzumoval, na základe jeho farby, štruktúry, tvaru, vône, množstva, viditeľných zložiek a dokonca aj trávenia. Z tohto hľadiska je potrebné trochu podrobnejšie preskúmať niektoré z charakteristík stolice.
Hmotnosť a objem normálnej stolice
Množstvo denného vylučovania, ktoré sa vylučuje, sa samozrejme samozrejme zníži počas pôstu alebo nalačno, počas pôstu, počas čistenia alebo pri konzumácii pastovitých zriedených potravín, pretože veľká časť konzumovanej potravy je čisto voda. Pri normálnom jedle spôsobuje malé množstvo denného vyprázdňovania zápchu.

Množstvo sa zvyšuje pri hnačkách v dôsledku relatívne vysokého obsahu vody. Niektoré potraviny, zvyčajne kyslé, spôsobujú črevnú hnačku na urýchlenie pohybu čriev. Niektorí ľudia sú obzvlášť citliví na určité potraviny a káva a kapusta môžu byť príčinou zriedenejších stolíc.
Obzvlášť veľké množstvo môže byť príznakom choroby. Je charakterizovaná mucoviscidózou (cystická fibróza, cystická porucha čreva) pri celiakii a poruchách trávenia tuku.

Textúra a tvar normálnej stolice

Textúra, iná ako normálna, vytvorená stolica, môže byť príliš voľná, mäkká alebo dokonca vlhká. Obsah vody v hnačke mäkkej, tenkej, valcovitej, prípadne tekutej stolici je viac ako 90%. Riedka stolica môže byť vážnym príznakom. Ak existujú krvné známky, je to príznak ulcerózneho čreva, úplavice a iných chorôb.

Mäkké výkaly môžu byť tiež spôsobené zvýšeným obsahom tuku. V tomto prípade sú stoličky nielen mäkšie, ako sa požaduje, ale žiaria krémovo. Zriedená stolica môže byť bohatá na hlien, bohatá na hlien, čo môže byť príznakom infekcie alebo zápalu čreva. Stoličky s normálnym mäkkým, ale tenkým valcovým tvarom môžu naznačovať anomálie alebo prekážky ovplyvňujúce priemer čreva a konečníka. Tvrdá, hustá alebo bobuľovitá stolica má nedostatok vody, ako je napríklad zápcha ako konečný produkt.

Normálna stolica je homogénna, ale niekedy s plytkým vzhľadom je možné zaznamenať žltkasté, belavé kúsky, ako sú suché fazule, šošovica alebo šupky z kukurice bohaté na celulózu. Nestráviteľné zvyšky potravín sa vyskytujú častejšie u ľudí, ktorí jedlo žerú povrchovo alebo konzumujú vláknitú zeleninu v surovom stave. Ak sa pravidelne vyskytuje v rôznych nestráviteľných zvyškoch, nielen na trávenie bohatú na celulózu, na nedostatok enzýmov.

Prítomnosť parazitov a stopy črevných červov sú tiež jasne viditeľné v stolici. Trstina belavá je 0,5 až 1 cm dlhá s belavou farbou a jej pohyb je zreteľne viditeľný na povrchu. Červ je 15-30 cm dlhý, trochu podobný dážďovkám. Prítomnosť pásomnic je skôr sledovaná iba stopami jej roztrhnutých segmentov.

Čo je tuková stolica?

Tuková stolica je potrebné spomenúť, pretože je prvým príznakom mnohých tráviacich porúch, ktoré je možné identifikovať iba starostlivým vyšetrením. Vyskytuje sa tiež pri jedle veľmi mastných potravín. V každom prípade nie je možné absorbovať obsah tuku v stolici a vylučuje sa viac ako 7 gramov za deň. Z tejto stolice, okrem toho, že je to riedka stolica, nápadne lesklá, lepkavá masť.

Textúra stolice je penovitá, zriedená a číra, ak obsahuje priveľa škrobu kvôli problému s trávením uhľohydrátov, čo zvyčajne naznačuje problém pankreasu. Vďaka črevným baktériám, ktoré začínajú tráviť škrob, je zápach takýchto výkalov silnejší ako obvykle a tenší.

Aká je farba bežnej stolice?

Čo nám prezradí farba?

Pri vyváženej zmiešanej strave sú výkaly charakteristickou hnedou farbou, ktorá stmavne červeným vínom, krvavou šunkou, tmavo-ovocím, ako sú višne alebo ostružiny. Všeobecne platí, že čím viac mäsa konzumujeme, tým tmavší je výkal. Farba stolice sa tiež zosvetlí, keď stolica zmäkne a zriedi. Hnačka stolica je žltá.

Každý, kto často nosí detskú plienku, vie, že stoličky v závislosti od toho, čo bolo v jedálnom lístku dňa, môžu vyzerať veľmi odlišne. Dojčiace stoličky na dojčenie sú svetlo žlté, svetlejšie ako výživné, zelenkavé špenátové a mäsité potraviny stmavnú. Aj keď jej nevenujeme veľkú pozornosť, nie je tomu tak u dospelých.

Je to veľmi tmavá, takmer čierna, krvavá alebo dechtová stolica a kvôli jej dôležitosti venujeme osobitný popis. Do tejto doby je krv v stolici už trávená a v čase, keď je vyčistená, spôsobuje jej čiernu farbu. Ak užívate aktívne uhlie, stolica bude tmavosivá, ale farbu môžu ovplyvniť aj iné lieky. Salicylát bizmutitý na hnačky tiež škvrny na čiernom.

Ak však nie je známy žiadny neškodný faktor, ktorý spôsobuje čiernu farbu stolice a nejde iba o prechodný jav, je nevyhnutné vykonať laboratórny test na určenie jeho pôvodu. Krvavé stolice sú vždy príznakom choroby. Farba stolice môže byť červená kvôli čerstvo zmiešanej krvi. V takom prípade môže byť krvácanie v dolnej časti hrubého čreva alebo konečníka alebo môže byť spôsobené hemoroidmi. Niektoré potraviny, ako napríklad repa, môžu trusom dodať červenkastú farbu.

Prvé príznaky rakoviny hrubého čreva
Prečo je svrbenie v konečníku?
Naše črevá vám povedia, či existuje problém
Potraviny, ktoré spôsobujú zápchu

Zelenkastá stolica je najbežnejšia po konzumácii zeleniny, potravín s vysokým obsahom chlorofylu. Môže tiež spôsobiť zelenkavé a žltkasté sfarbenie antibiotického cyklu. Môže sa vyrobiť bledý, ílový alebo žltkastý alebo viacfarebný produkt. Môžete upozorniť na upchatie žlčových ciest, pretože sa žlčové farbivo nedostane do trusu. Zvyčajne je mäkšia ako obvykle. Taká je už spomenutá tuková stolica. Bledobielu, žlto-šedú farbu môže byť tiež spôsobená defekovaným hnisom, tiež abnormálnou farbou. Môže to byť napríklad dôsledok črevného zápalu.

Ako vyzerá normálna stolica?

Nikto by nepovedal, že vôňa stolice je príjemná, je spôsobená látkami z rozkladu bielkovín. Napriek tomu „mnohy“ tvrdia, že sa nepohodlie môže zvýšiť. Poruchy trávenia spôsobujú, že pichnutie spôsobené prchavými mastnými kyselinami je ešte výraznejšie. Krvácanie spôsobené krvácaním je tiež zapáchajúce ako obvykle. Ak máte problémy s trávením uhľohydrátov, môžete si všimnúť charakteristickú kyslú vôňu. Opis zápachov je obtiažny aj pri podobnosti, ale treba poznamenať, že konzumované silne voňajúce potraviny sa zapáchajú aj po zápachu.

Ako zistím, či je stolica neobvyklá?

Tento prehľad samozrejme nestačí povedať niekomu presne, čo je to stolica alebo aké ochorenie sa týka. Štruktúra stolice však môže s určitou starostlivosťou poskytnúť užitočné informácie o našom každodennom trávení a o tom, ktoré potraviny sú dobré a ktoré by sa mali konzumovať s mierou. Ak je kvalita stolice neobvykle alebo často abnormálna, je potrebné laboratórne vyšetrenie stolice a vnútorné vyšetrenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

17 − 8 =

Pre ďalšie prehliadanie webovej stránky musíte schváliť používanie súborov cookies. Ďalšie informácie

Táto stránka používa súbory cookies pre lepší užívateľský zážitok. Ak súhlasíte s používaním súborov cookies, kliknete na tlačidlo „Súhlasím“, alebo pokračujte v prehliadaní webovej stránky.

Zatvoriť