Antioxidanty – čo sú?

Antioxidanty

Antioxidanty – čo sú?

Antioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov.  Podieľajú sa aj pri priebehu metabolických procesov. Ako vedľajšie produkty týchto procesov vznikajú voľné radikály(za starnutie buniek môžu byť zodpovedné aj voľné radikály). Ak voľné radikály nestretnú antioxidanty, nastáva v organizme situácia, kedy sa voľné radikály stávajú nežiaducimi a poškodzujú bunky ľudského tela. Sú schopné podieľať sa vo vysokej miere na vzniku rôznych ochorení. Porucha imunity, predčasné starnutie, pôsobenie UV žiarenia, únava, rakovina, srdcovo-cievne problémy a mnohé ďalšie vznikajú pri absencii antioxidantov. Je nevyhnuté telu dodávať antioxidanty prítomné v potravinách – mrkva, špenát, brokolica, listová zelenina, brusnice, čučoriedky, acai berry, orechy a i. Antioxidanty sú predovšetkým vitamíny E, A, C, D; minerály (selén, zinok); zelená káva; zelený čaj; acai berry; koenzým Q10; flavonoidy; a pod… mnohé štúdie dokazujú skutočnosť, že antioxidanty znižujú riziko vzniku rakoviny. Podľa niektorých štúdií výskyt rakoviny významne znižuje kombinácia takých antioxidančných látok, ako sú beta-karotén, vitamín E a C a selén.